Okay hari ni memang aku sangat-sangat perajin, sampai 2 entry sehari kan.. UOLLS tahu tak yang CIK TITIE bahagia sangat hari nie? rasa nak menjerit bagi tahu 1 dunia yang aku BERJAYA buat BCT!!! Ya Allah, tuhan je tahu betapa gembiranya bila dibakar lepas tuh jadi. BCT ni my feveret seumur hidup okay, suka gilaxx lah..
Punca aku nak sangat belajar buat BCT ni disebabkan tak tahan dengan kesedapan dan ke-HARGA-an yang agak mahal jika dibeli ye...Mana larat beb, hari-hari nak beli BCT ni, pastuh kalau cukup satu takpe gak, ini tak lepas satu nak lagi lepas nak lagi nak lagi-lagi, lepas nak lagi-lagi nak berlagi-lagi-lagi (okay menangis cikgu bm aku kalau baca penggunaan kata ganda yang salah).
Cik Titie boleh dikatakan hampir hari-hari nak beli BCT ni dekat PUSAT PELAJAR, di FAKULTI EKOLOGI MANUSIA, fakulkti aku lettew...so tiba satu tahap aku merenung ke luar jendela..yang aku patut belajar buat sendiri. So, berbekalkan carian dari pakcik google aku terjumpa lah resepinya dari dapur azita..http://rossitamz-kitchen.blogspot.com/2011/02/resepi-dan-tips-cheese-tart.
Merenung ke luar jendela, memikirkan nak buat BLUEBERRY CHEESE TART (BCT) |
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
gambar yang cantik diciplak dari blog kak azita uh..pinjam naaa |
gambar lepas tart tuh dah dimasak, letak lah berapa banyak filling mengikut perisa kegemaran anda |
lepas tuh, letak pulak cheese yang dah siap diputar tadi... |
Blhla jual tuk mgm t..;)
ReplyDeleteboleh sangat..in shaa Allah sem depan xde aral melintang akan amek mgm so mana tahu boleh jd produk kan..hehe
ReplyDelete